Igår meddelade Western Digital att de levererar världens första 3TB-hårddiskar. Även om det i sig inte är riktigt stora nyheter (åtminstone inte för mig), men det som är stort är att 3TB-enheten använder 4096-bytesektorerna istället för 512. Det betyder att den inte fungerar i Windows XP utan extra speciell programvara . Det betyder också att Windows 7 32-bitars användare inte kan starta från det och använda ett moderkort som stöder UEFI (ersättningen för BIOS). Åh, gånger, de är a-changin '.

Inofficiellt, det som klassificeras som en "stor" hårddisk just nu börjar på 500 GB och slutar på 2 TB. Jag gjorde nyligen matematik om vad den verkliga kostnaden är när jag jämför 500 till 2000, och vad jag hittade är att 500 för närvarande fortfarande är det bättre för de två.

Jag kommer att använda NewEggs nuvarande priser för en jämförelseunderlag.

500 GB

7200 varv per minut "kostnadsfri enhet": 55 dollar, fri frakt

Du betalar 0,11 $ per gigabyte lagring. Även om det verkligen inte är så billigt som, säg, DVD-skivor (som fortfarande är de billigaste med en väldigt bred ledning), är detta en driven hårddisk vi pratar om.

1 TB

7200 varv per minut "kostnadsfri enhet": 70 $, gratis frakt

Med denna enhet betalar du 0,07 $ per gigabyte lagringsutrymme.

2TB

7200 varv per minut "kostnadsfri enhet" kostar: $ 130 + $ 7,86 frakt = $ 137,85

Med denna enhet betalar du en tiondels cent mindre än med 1 TB per gigabyte till 0,069 $ per GB. Om frakten var gratis skulle det dock vara sex och en halv cent per GB.

Bör priset bestämma vad du köper?

Absolut inte.

Ingen av de 7200 RPM 2TB hårddiskarna på NewEgg har "5-ägg" betyg. Dessa enheter tenderar att vara mer problematiska än mindre erbjudanden.

Med 1TB-enheter är det samma scenario. Inte en enda har en 5-ägg betyg.

När du går under 1 TB till 640 GB och 500 GB territorium men du hittar 5-ägg betyg. Inte bara köper människor fler av dessa enheter utan bedömer dem också som mer pålitliga.

Strengt taget ur ett penny-pinchers perspektiv förlorar du pengar när du köper hårddiskar under 1 TB i storlek - men du får något som folk betygsätter som bättre och mer pålitliga.

I det här fallet, "du får vad du betalar för" ringer absolut. Lyckligtvis behöver du inte betala så mycket mer.

Till sist kommer jag att besvara frågan om "Finns det 5-äggsklassificeringar för 1 TB eller större hårddiskar?" Ja, men bara för 5400 RPM-versioner. 1TB + -enheterna när de främst används som lagring har en solid track record för tillförlitlighet i 5400-land. Det kan ta dig längre tid att kopiera filer till / från det, men det går svalare och gör jobbet i fin stil. Jag skulle personligen inte köra ett stationärt operativsystem på det dock.