Om du köper en begagnad smartphone, antingen personligen via Craigslist eller Offerup eller Letgo, eller online via Ebay eller Amazon, är det mycket viktigt att du kontrollerar telefonens IMEI. Den använda smarttelefonmarknaden är ökänd för att vara en fristad för bedragare och tjuvar, och det är alldeles för lätt att bli bränd genom att köpa en stulen telefon. I den här artikeln förklarar jag hur IMEI fungerar och hur du kan kontrollera IMEI på en telefon innan du gör ett köp.

Vad är en IMEI?

IMEI står för International Mobile Equipment Identity nummer. Det är ett identifikationsnummer för alla mobila enheter som tilldelas telefonen vid tillverkningstillfället. IMEI: er kallas också ESN: er eller MEID: er. I huvudsak är IMEI telefonens unika fingeravtryck; det är vad som gör det möjligt för mobilnätverket att veta vilka paket med data eller röstinformation som ska gå till vilken telefon, och låt operatören veta om enheten är en auktoriserad användare av nätverket.

Bortsett från dess värde i den dagliga verksamheten har IMEI blivit ett mycket användbart verktyg för brottsbekämpning och för begagnade telefonköpare och säljare. När en telefon går förlorad eller stulen kan användaren och operatören markera IMEI i en databas, så att alla som försöker lägga till tjänster till telefonen senare kommer att upptäcka att IMEI har låsts ut. Detta har kraftigt minskat förekomsten av smartphone-stöld; en stulen smartphone blir mycket snabbt en tegelsten, och till ingen nytta för en tjuv.

Hur man hittar IMEI-numret

När du har en telefon i din besittning är det mycket enkelt att hitta IMEI-numret.

På vissa telefoner kan du gå till knappsatsen, ange * # 06 # och trycka på Ring-knappen för att få IMEI-numret.

På Android-telefoner kan du hämta IMEI från menyn Inställningar-> Om telefon-> Status.

På en iPhone hittas IMEI under Inställningar-> Allmänt-> Om.

Om du inte har telefonen i din besittning (eftersom den till exempel har gått förlorad eller stulen) kan du fortfarande hitta IMEI. IMEI skrivs ut på rutan som telefonen kom in i. Du kan också hämta IMEI från ditt månatliga uttalande från din operatör.

Om ditt Google-konto är länkat till telefonen kan du hitta IMEI via Google Dashboard. Välj Android-avsnittet så visas alla dina registrerade telefoner.

Om allt annat misslyckas, ring din operatørs kundsupportlinje; när du har fastställt din identitet med dem kan de berätta IMEI.

Om du köper en begagnad telefon bör säljaren gärna låta dig leta efter denna information på telefonen innan du gör köpet.

Hur man kontrollerar IMEI-numret

Det är mycket enkelt att kontrollera ett IMEI-nummer. Besök bara IMEI.info och ange IMEI-numret du vill kontrollera. Webbplatsen kommer att kontrollera ditt IMEI-nummer mot databasen och kommer att berätta om telefonens bärarlåsstatus och om det har svartlistats som stulet. Du kan också kolla på Stolen Phone Checker-webbplatsen, som också kommer att berätta för dig telefonens märke och modell - användbart om en online-säljare försöker hämta bort en falsk IMEI.