Dags för ett annat svar på en läsares fråga. Den här gången är det en fråga om appar och "Hur kan jag använda FaceTime på en Windows-dator?"

Se även vår artikel Facetime Not Working - Hur man diagnostiserar problemet

Personen som frågade om de kan använda FaceTime på en Windows-PC sa att de hade laddat ner tre appar från webbplatser som erbjöd FaceTime för Windows. Det är detta jag måste ta itu med först.

Det finns ingen FaceTime för Windows. FaceTime är en egen teknik som ägs av Apple. En Windows-version erbjuds inte och stöds inte av varken Apple eller Microsoft. Båda företagen tycks vara nöjda med att lämna väl i fred så att ingen Windows-version förväntas när som helst inom en nära framtid.

Ta bort FaceTime för Windows

Så varför erbjuder webbplatser FaceTime för Windows? Din gissning är lika bra som min. Jag misstänker att de installerade apparna är antingen andra videochatt-appar eller skadlig programvara. Du måste ta bort den från din dator omedelbart.

Om du har laddat ner något från webbplatser som påstår att erbjuda FaceTime för Windows, avinstallera det nu.

Antingen navigerar du till installationsmappen på din dator och använder avinstallationsappen om det finns en. Eller använd något som CCleaner för att tvinga bort borttagningen. Kör sedan en full antivirusskanning över en natt för att ta bort allt som den falska appen lämnade kvar. Kör sedan Malwarebytes Anti-Malware för att se till att det inte finns något som ditt antivirus missar. Kör sedan Spybot för att lyfta upp allt de tidigare kontrollerna missade.

FaceTime-alternativ för Windows PC

Nu är ditt förhoppningsvis rent, vi kan titta på FaceTime-alternativ för Windows. Du kommer inte att kunna interagera med en FaceTime-användare och du måste få dem att använda samma app annars fungerar ingenting.

Skype

Skype är det naturliga Windows-alternativet till FaceTime. Det fungerar på samma sätt men är mer öppet och fungerar på de flesta enheter, Windows, Apple, Android eller vad som helst. Skype till Skype-samtal är gratis och du kan Skype till en cell eller fast telefon också om du betalar en blygsam summa för samtalet. Video- och röstkvalitet är vanligtvis mycket bra och appen låter dig byta filer, skriva meddelanden och andra saker medan du ringer också.

Jitsi

Jitsi är en öppen källkod för videochatt som sätter säkerhet framför och mitt. Det krypterar all trafik mellan datorer så att all din trafik är säker. Röst- och videosamtal kan inte övervakas och du kan till och med hålla videokonferenser säkert. Du kan ha ett konto och få tillgång till premiumtjänster, men du behöver faktiskt inte ett konto för att använda det, vilket är snyggt.

Viber

Viber är nästan en kolkopia av Skype med många av samma funktioner. Liksom Skype måste alla parter använda Viber för att kunna chatta, men du kan ringa från Viber till en mobil eller fast telefon mot en blygsam avgift. Medan Viber fick problem med att samla in användardata nyligen, har det sedan startat en sanering och kryptering från slutet till slut så att dina samtal och data nu är säkra.

Facebook

Du kan ringa videosamtal på Facebook även om många inte inser det. Även om många kan vara tveksamma när det gäller att ge det sociala nätverket ännu mer data att använda mot dem, är det möjligt att använda VoIP från plattformen. Använd Windows desktop-appen för att ringa andra Facebook-användare på stationär eller mobil gratis. Det fungerar bra och erbjuder bra samtalskvalitet men ingen säkerhet.

Google Hangouts

Google Hangouts ser till att sökmotorns jätten inte lämnas ut för någonting. Hangouts är designad som en konkurrent till WhatsApp och erbjuder video- och röstchatt via webbläsaren eller via en Android-telefon. Minimalismen som kännetecknar de flesta Google-appar finns också här men allt fungerar som det borde. Hangouts ersätts tydligen av Google Duo och Google Allo men jag har sett lite tecken på att det händer ännu.

Yahoo Messenger

Yahoo Messenger är det sista FaceTime-alternativet för Windows. Det ser ut och känns mycket som Skype eller Viber och gör ungefär samma sak. Alla som ringer måste ha ett Yahoo-konto för att kunna chatta och det finns ingen kryptering men samtalskvaliteten är anständig och de flesta över en viss ålder har fortfarande ett Yahoo-konto. Yahoo är inte så bra med integritet men man måste ta hänsyn till hur säker du behöver vara innan du använder Yahoo Messenger.

Så som ni vet nu finns det ingen FaceTime för Windows och någon webbplats som säger annars säger inte sanningen. Den goda nyheten är att det finns många alternativ du kan använda mellan operativsystem.

Har du några andra FaceTime-alternativ för Windows? Berätta om dem nedan om du gör det!