I år släppte Apple sina senaste AirPods, med den tredje generationen som planeras att följa år 2020. Det är lätt det mest populära "svåra" på marknaden, och inledande kritik och oro visade sig vara mest grundlöst.

De är en högkvalitativ produkt med en prislapp att matcha - inte långt över genomsnittet i sin kategori, men fortfarande bland de dyraste kringutrustning på marknaden. Det gör att man förlorar den till en riktig stumma när de är förlorade eller slutar arbeta.

Fortsätt läsa för att lära dig kontrollera om dina AirPods fortfarande är garanti och vad garantin täcker.

Apples ett års begränsad garanti

Den goda nyheten är att alla AirPods täcks av en tillverkares garanti under ett år från inköpsdagen. De dåliga nyheterna är att garantin täcker dyrbart lite. Många potentiella problem kommer att medföra en avgift utan garanti. De kallar det inte för en ”begränsad” garanti för ingenting!

airpods är fortfarande under garanti

Om du precis köpte ett par AirPods utan extra täckning, skyddar denna garanti dig i grunden från defekta batterier. Om ditt batteri har en tillverkningsfel och att felet faller under garantibetingelserna, kan du få det service gratis. Om felet inte täcks måste du betala för ersättningen.

Garantin omfattar också laddningsfallet med samma begränsningar. Det täcker inte normalt slitage eller oavsiktlig skada. Det utesluter också eventuella skador från obehöriga ändringar. Förlorade delar kan ersättas mot en avgift.

Hur du kontrollerar om du fortfarande är täckt

Om du är osäker på när du köpte AirPods har Apple ett verktyg för att kontrollera om de fortfarande är under garanti. Det är värt att notera att det här verktyget också kan användas för att kontrollera garantistatusen för alla Apple-produkter. Så här fungerar det.

Gå till Apples webbplats för kontrolltäckning. Där måste du lämna lite information om dina AirPods.

Skriv in serienumret i fältet i mitten av skärmen och skriv sedan Captcha-koden i nästa fält och klicka på "Fortsätt."

Serienumret hittar du på undersidan av locket på ditt laddningsfodral. Alternativt kan du hitta det på originalförpackningen bredvid streckkoden. Slutligen, om AirPods är anslutna till en enhet, kan du gå till Inställningar> Allmänt> Om> AirPods för numret.

airpods

Vad du hittar

När du anger ditt serienummer och systemet hittar din information ser du fyra avsnitt om din garanti.

AppleCare Behörighet

Det här avsnittet visar om du fortfarande kan köpa AppleCare + för dina AirPods eller inte. Detta förlänger ett års garanti till två år. Det innehåller också lite mer täckning. Två fall av oavsiktlig skada täcks och kan repareras mot en extra avgift på $ 29 per instans. Du kan köpa den när du köper en Apple-produkt eller inom 60 dagar efter köpet.

inköpsdatum

Det här avsnittet visar om Apple har ett register över det datum då AirPods köptes. När du använder telefonstöd kanske du måste ange detta datum som en del av autentiseringen.

Teknisk supportberättigande

De flesta Apple-produkter - inklusive AirPods - har 90 dagars gratis telefonstöd. Det här avsnittet visar dig om du fortfarande är berättigad till teknisk support via telefon.

Reparationer och servicetäckning

Detta är huvudgarantin. Om det är inom ett år efter köpet bör det vara aktivt. Om det inte är det, måste du kontakta Apple för att rapportera felet. Du hittar information om hur du gör det på den här sidan. Du behöver ett giltigt bevis på köp för att kunna göra ditt ärende om det finns ett misstag.

Är AppleCare värt det?

Priset för att förlänga garantin ytterligare ett år är 29 $. Det är en hel del pengar, så är det värt det? Förmodligen, men inte av de skäl du kanske tänker.

Planen täcker reparation eller utbyte från Apple-auktoriserade tekniker på hörlurar, batteri, laddkablar och laddningsfodral. Som nämnts ovan täcks också två incidenter av oavsiktlig skada men förlusten är det inte.

Det finns emellertid ytterligare en anledning till att den utökade garantin kan vara värd kostnaden. Tidigare adoptörer av den första generationen AirPods såg att batteriets livslängd minskade markant runt det tvååriga märket. Under garantin är batteriets bytesladdning $ 19 billigare per AirPod.

Om du planerar att hålla fast vid dina AirPods och batteriet börjar visa tecken på dess ålder är det definitivt vettigt att köpa det. Du återbetalar priset på garantin och sedan några när du byter ut batterierna.

Inget varar för evigt

Apple-produkter är kända för sin höga kvalitet, men även de bästa produkterna håller inte för evigt. Om du har problem med dina AirPods kan Apple hjälpa men det kommer förmodligen inte att vara gratis. Deras produkter har alla ett års garanti som kan täcka hela eller delar av problemet.

För att ta reda på om du fortfarande är täckt kan du bara beräkna tiden från ditt inköpsdatum. Om du inte vet exakt när det var, använd deras sökverktyg. Allt du behöver är serienumret från AirPods-fodralet.