En av de mest kraftfulla funktionerna i Windows 10 är möjligheten att ställa in egna egna snabbtangenter. Med hjälp av snabbtangenter kan du starta program, ladda webbplatser och utföra många andra uppgifter med en knapptryckning. Det finns ett antal inbyggda snabbtangentalternativ i Windows 10, och det finns också kraftfulla tredjepartsverktyg som ger dig tillgång till fler alternativ. I den här artikeln kommer jag att ge dig en handledning om att använda båda dessa metoder för att skapa Windows 10 anpassade snabbtangenter.

Lägga till snabbtangenter till program- och webbplatsgenvägar

Låt oss först prova en av de mest grundläggande metoderna för att lägga till snabbtangenter. Du kan lägga till en snabbtangent till valfri programvara eller webbplatsgenväg på skrivbordet genom att högerklicka på den och välja Egenskaper. Välj sedan genvägsfliken som på skärmdumpen nedan:

vinn snabbtangent

Fliken innehåller en textruta för kortkommando där du kan ange en ny kortkommando för programmet eller webbsidan. Ange bara ett brev där för att ställa in den nya snabbtangenten. Observera att genvägen är bokstaven i kombination med Ctrl + Alt. Så om du skriver "I", så skulle kortkommandot vara Ctrl + Alt + I. Du kan också ange en av funktionstangenterna (F1 till F12 på de flesta tangentbord) genom att trycka på den medan fokus är i textrutan i genvägsknappen .

Tryck på Apply-knappen och klicka sedan på OK för att stänga fönstret. Tryck nu på din nya snabbtangent. Det öppnar programmet eller webbsidan du ställer in det för.

Ställ in kortkommandon för avstängning, omstart och avstängning

Du kan också ställa in avstängning, logotyp och omstart av snabbtangenter i Windows 10 utan att använda paket från tredje part. Det första steget är att skapa en skrivbordsgenväg för önskad funktion. För att göra detta högerklickar du på skrivbordet och väljer sedan Ny> Genväg. Det öppnar fönstret nedan:

vinn snabbtangent2

Det finns tre användbara saker du kan ange i textrutan. Ange “shutdown.exe -s -t 00” för att ställa in en genväg som stänger av Windows 10. Ange “shutdown -r -t 00” för en genväg som startar om Windows 10. Om du matar in “shutdown.exe –L”, genvägen loggar ut från Windows 10.

Tryck på Nästa och skriv en lämplig titel för genvägen. Till exempel kan du namnge genvägen "avstängning" om genvägen stänger av Windows. Tryck sedan på Slutför för att avsluta. Det lägger till genvägen till skrivbordet enligt nedan.

vinn hotkey3

Ge genvägen en snabbtangent som beskrivs ovan. Så högerklicka på den, välj Egenskaper och fliken Genväg, ange sedan en bokstav i textrutan Genvägstangent, tryck på Använd och sedan OK för att lämna fönstret. Nu trycker du på den tangenten plus Ctrl + Alt kommer att stänga av, starta om, för att logga ut från Windows 10, beroende på vad du angav i den första textrutan i guiden Skapa genväg.

Lägga till anpassade snabbtangenter med program från tredje part

Du kan göra mycket mer med extra programvara från tredje part. Det finns några program tillgängliga för Windows 10, och några av dem är freeware-program. WinHotKey är ett av paketen du kan använda för att ställa in anpassade Windows 10-kortkommandon. Lägg till det i Windows 10 från denna Softpedia-sida - klicka på knappen NEDLADDA NU där för att spara installationsguiden och öppna sedan den för att lägga till WinHotKey i windows.

vinn hotkey4

WinHotKey-fönstret i bilden ovan innehåller en lista med standardtangenter för Windows 10. Observera att du inte kan redigera dem med detta paket. Vad du kan göra är att ställa in nya kortkommandon som öppnar programvara eller dokument eller som justerar det aktiva fönstret.

Så här använder du WinHotKey för att konfigurera en snabbtangent som startar ett program, en mapp eller ett dokument. Tryck först på knappen Ny snabbtangent för att öppna fönstret i ögonblicksbilden nedan. Klicka på listrutan Jag vill att WinHotKey ska väljas och välj Starta ett program, öppna ett dokument eller öppna en mapp därifrån. Klicka sedan på Bläddra-knappen för att välja vilken snabbtangent som ska öppnas när du trycker på den.

vinna hotkey5

Du kan välja olika tangentbordskombinationer för snabbtangenterna genom att markera kryssrutorna Alt, Shift, Ctrl och Windows. Klicka sedan på rullgardinsmenyn Tillsammans med nyckeln för att lägga till en unik nyckel till snabbtangenten. Tryck på OK-knappen när du har valt alla nödvändiga alternativ.

Den nya kortkommandon bör sedan listas i WinHotKey-fönstret tillsammans med de andra. Tryck på snabbtangenten för att prova det. Det öppnar programvaran, dokumentet eller mappen du valt för det.

Du kan också ställa in några fönstret snabbtangenter med detta paket. Välj alternativet Kontrollera det aktuella fönstret i listrutan Jag vill att WinHotKey ska klicka och klicka sedan på rullgardinsmenyn Gör nuvarande fönster nedan för att utvidga den som visas nedan.

vinna hotkey6

Därifrån kan du välja snabbtangenten för att minimera det aktuella fönstret till aktivitetsfältet när du trycker på det, maximera fönstret, ändra storleken på det eller flytta det runt.

Ett annat bra programvarupaket för att konfigurera anpassade snabbtangenter med är NirCmd, som är tillgängligt för de flesta Windows-plattformar. Du kan lägga till verktyget till Windows 10 från denna NirSoft-sida. Rulla ner till botten av sidan och klicka på Ladda ner NirCmd eller Ladda ner NirCmd 64-bit för att spara filen (beroende på om du kör 64-bitarsversionen av Windows eller inte). När NirCmd sparar som en komprimerad zip behöver du också välja den komprimerade filen i File Explorer och trycka på Extract all-knappen. Välj en sökväg att extrahera mappen till.

När NirCmd har extraherats kan du ställa in genvägar på skrivbordet med Command-Line Utility och förvandla dem till snabbtangenter. Skapa först en genväg på skrivbordet som tidigare genom att välja Ny> Genväg från snabbmenyn på skrivbordet. Tryck på Bläddringsknappen och välj NirCmd.exe-banan därifrån.

Du kan lägga till en rad NirCmd-kommandorader till den sökvägen, som listas på denna sida. Försök till exempel att lägga till “mutesysvolume 2” i slutet av sökvägen i fönstret Skapa genväg. Så då kan det vara något som "C: \ Användare \ Matthew \ Nedladdningar \ nircmd \ nircmdc.exe nircmd.exe mutesysvolume 2" som visas nedan.

vinn snabbtangent7

Klicka nu på den nya NirCmd-genvägen. Om volymen inte redan är avstängt kommer den att stänga av den. Så du kan förvandla genvägen till NirCmd till en stäng av snabbtangent på samma sätt som tidigare genom att högerklicka på den, välja Egenskaper och ange en nyckel i textrutan Genvägsnyckel.

Du kan ställa in olika NirCmd-snabbtangenter på ungefär samma sätt. Om du till exempel lägger till "setsysvolume 65535" i slutet av NirCmd-banan i guiden Skapa genväg istället för "mutesysvolume 2" kommer snabbtangenten att maximera volymen när du trycker på den. Alternativt, om du lägger till "tomma fack" i slutet av sökvägen skulle det skapa en genväg som tömmer papperskorgen.

vinn snabbtangent8

Så du kan ställa in anpassade Windows 10-snabbtangenter med och utan program från tredje part. NirCmd- och WinHotKey-programmen erbjuder emellertid mycket fler snabbtangentalternativ än som Windows 10 gör som standard. Med dessa snabbtangenter kan du sedan öppna programvara, dokument, webbplatssidor, stänga av eller starta om Windows 10, justera volyminställningar och mycket mer förutom.

Har du tips eller tekniker för hur du använder Windows 10 snabbtangenter? Dela dem med oss ​​nedan!