Om du försöker köra Window's System File Checker och fortsätter att se "sfc inte känns igen som ett internt kommandofel" är du i gott företag. Jag ser den här hela tiden i mitt andra jobb som IT-teknik. Det finns ett par sätt att fixa det och jag visar dig hur du kan övervinna felet för gott.

Systemfilkontroll i Windows är en viktig funktion för att upprätthålla ett friskt system. Den kan skanna Windows efter filskada och automatiskt reparera alla problem som den hittar. Det aktiveras från kommandoraden med 'sfc / scannow'. Den skannar alla Windows, kärnfiler, Windows Store, appar, skyddade filer och alla delar av operativsystemet. Den är faktiskt väldigt bra på vad den gör och är ett verktyg jag använder hela tiden.

När du ser att ett "xxx inte känns igen som ett internt kommando" är det vanligtvis när miljövariabeln i inställningarna har ändrats eller skadats. I många situationer kan du helt enkelt ställa in dessa variabler till standardvärdena och du kan komma igång igen.

Fix SFC känns inte igen som interna kommandofel

Det finns två primära fixtyper för det här felet. Det ena är väldigt enkelt medan det andra kräver att du gräver i ditt Windows-register. Om du följer instruktionerna exakt kommer ingen skada att uppstå om du försöker fixa någon av dem.

Kontrollera först att du använder kommandoraden som administratör. SFC kräver administratörsinformation och fungerar inte på annat sätt.

  1. Högerklicka på Windows Start-knappen och välj Kommandorad (Admin). Skriv 'sfc / scannow' och tryck på Enter.

Förhoppningsvis kommer detta att fungera. Om det inte gör det, kan du behöva fördjupa dig. Så småningom kan du behöva ändra två registerposter. Innan du börjar skapar du en systemåterställningspunkt i Windows.

  1. Skriv "återställ" i Windows-sökrutan och skapa en återställningspunkt. Skriv "regedit" i Windows-sökrutan och välj File.Select Export och spara kopian någonstans säkert.

Nu har du en systemåterställningspunkt om något skulle gå fel och en kopia av ditt register om du behöver det. Om du följer instruktionerna nedan bör du inte behöva någon av dessa men det är mycket bättre att vara beredd.

Sedan:

  1. Öppna CMD som administratör. Skriv 'cmd / d' för att stoppa autorun från att köra.

AutoRun är en Windows-inställning som vi kanske måste återvända till om lite. För tillfället, prova den här nästa proceduren och se hur du går vidare.

  1. Navigera till C: \ Windows \ System32 och se till att CMD.exe är där. Navigera till Kontrollpanelen, System och Avancerade systeminställningar. Välj miljövariabler från fliken Avancerat. Välj sökväg i fältet Systemvariabler i nedre fönstret. Välj Redigera .Kopiera '% SystemRoot% \ System32' och 'C: \ Windows \ System32' till Notepad. Byt en av dessa poster i fönstret Miljövariabel till något annat och välj OK. Byt ut det värdet med originalet från Notepad och välj OK. Upprepa för det andra värdet.

Försök nu igen 'sfc / scannow' -kommandot i CMD. Om miljövärdet hade skadats skulle du nu kunna använda System File Checker som normalt. Om du inte ser posten 'SystemRoot% \ System32', oroa dig inte. Det är en gammal inställning som Windows använder för att täcka alla händelser. Nyare Windows 10-datorer behöver det inte men det kan vara det ändå. Om det inte finns i dina alternativ behöver du inte lägga till det. Ändra bara C: \ Windows \ System32 på egen hand och se hur det går.

Om du fortfarande ser att SFC inte känns igen som ett internt kommandofel måste vi utföra registerändringen.

  1. Skriv "regedit" i Windows-sökrutan och välj Registerredigerare. Ta bort HKEY_LOCAL_MACHINE \ Programvara \ Microsoft \ Kommandoprocessor \ AutoRun och HKEY_CURRENT_USER \ Programvara \ Microsoft \ Kommandoprocessor \ AutoRunRetest SFC-kommandot.

Jag vet inte riktigt hur eller varför den här slutgiltiga metoden fungerar, jag vet bara att den gör det. Det är en gammal fix som jag har refererat till i andra TechJunkie-tutorials och något jag håller med i min Tech Toolkit för sådana eventualiteter.

Systemfilkontrollen är ett mycket viktigt verktyg för felsökning av Windows-problem och jag rekommenderar att du blir bekant med den. Om du har problem med att köra kommandot bör en av ovanstående korrigeringar få dig igång igen på nolltid. Jag rekommenderar definitivt att lösa problemet eftersom du aldrig vet när du kanske behöver det. Det är bättre att ha verktyget redo för när du behöver det än att inte ha det när du behöver det mest.

Glöm inte det uppenbara och kör alltid kommandoraden som administratör!