Inte alla system-on-a-chip (SoC) kommer in på marknaden med målet att vara den mest kraftfulla.

Se även vår artikel Snapdragon 660 vs.

Det kan ibland vara lätt att glömma att det finns mellanmodeller också. Smarttelefoner som ständigt blir starkare är ett bra exempel på detta. De flesta Android-telefoner i mellanklass, liksom vissa flaggskepp, använder Qualcomms Snapdragon-processorer, med Huawei's Kirin och Samsungs Exynos-modeller som är anmärkningsvärda undantag.

I slutet av januari 2019 tillkännagav Samsung en mellanklassprocessor som heter Exynos 7904. Den riktar sig till den indiska marknaden och verkar vara en av Snapdragon 636s konkurrenter. Snapdragon 636 är en mycket välkänd mellanklass SoC, men kan den jämföra med de mycket nyare Exynos?

Likheterna

Vid första anblicken är dessa två modeller ganska lika. De har båda åtta kärnor, använder den klassiska 64-bitarsarkitekturen och råkar tillverkas med 14-nm tillverkningsprocess.

Deras modemhastigheter är också desamma. Båda SoC: erna har nedladdnings- och uppladdningshastighetsgränser på 600 Mbps respektive 150 Mbps.

Trots dessa likheter finns det dock mer än vad ögat möter.

Specifikationerna

CPU

Samsungs modell har bara två högpresterande kärnor, vilket innebär att de återstående sex är avsedda för mer grundläggande uppgifter. De högpresterande ARM Cortex-A73-kärnorna är också klockade på 1,8 GHz, medan ARM Cortex-A53-kärnorna är klockade på en något nedslående 1,6 GHz. Detta betyder dock att Exynos är mycket lättare på telefonens batteri än 636.

Snapdragon 636 är den tydliga vinnaren med sin Kryo CPU, som har fyra högpresterande och fyra högeffektiva semi-anpassade ARM-baserade kärnor. Dess högeffektiva kärnor är baserade på ARM Cortex-A53-arkitekturen, medan de högpresterande kärnorna är baserade på ARM Cortex-A53-arkitekturen. Alla de åtta kärnorna är klockade på 1,8 GHz.

Samsung Exynos

GPU

På GPU-fronten har Exynos 7904 Mali-G71 MP2, en åldrande 16-nm arkitekturbaserad processor. Dess klockfrekvens på 770 MHz borde garantera anständigt spelprestanda trots sin ålderdom (den släpptes 2016).

Snapdragon 636 har en Adreno 509. Det är en 14 nm GPU med en klockhastighet någonstans runt 720 MHz.

Att göra en jämförelse är verkligen svårt här eftersom de två GPU: erna är mycket nära prestandamässigt. Adreno 509 är vinnaren av några 3DMark-test och dess nyare släppdatum är säkert en fördel, men den slutade med lägre AnTuTu GPU och några andra 3DMark-testresultat. Det är nära den punkt där GPU inte är den avgörande faktorn. Istället handlar det om vem som har gjort en bättre SoC som helhet.

Visa upplösningar

SD 636 stöder ett maximalt bildförhållande på 18: 9 och FHD + (Full HD +) visningsupplösningar på upp till 2160 × 1080 pixlar. Att spela Full HD-videor med upp till 120 bilder per sekund (bilder per sekund) och 4K, Ultra HD-videor vid 30 fps är inget problem för denna Snapdragon-modell.

Exynos 7904 lyckas toppa detta genom att ha en skärm som kan stödja en beundransvärd FHD + -upplösning på 2400 × 1080 och ett bildförhållande på 20: 9. Denna Exynos-modell har samma videouppspelningsfunktioner som SD-modellen, men den kommer ut som en vinnare, som återigen visar att skärmar är Samsungs starka kostym.

Kamerasupport

Qualcomms SoC har en högsta upplösning på 24 megapixlar (MP). Den maximala stöddubbla linsupplösningen är 16 MP för båda linserna.

Samsungs SoC trumfer helt detta med en möjlighet att stödja både fram- och bakkameraupplösningar på upp till 32 MP. Den har också en maximal upplösning med dubbla linser på 16 MP, men till skillnad från SD 636 har Exynos 7904 till och med trippelkamerastöd, där den tredje kameran fungerar som en ultravidvinkellins.

Batteriladdning

Samsung har också sin egen laddningsteknik som kallas Adaptive Fast Charging. Denna teknik, som stöds av Exynos-chipet, är dock baserad på en föråldrad Quick Charge 2.0-teknik.

Qualcomm gjorde ett bra jobb här, eftersom deras Quick Charge 4.0-teknik är den senaste och bästa på marknaden. De hävdar att du inom några minuter skulle kunna ladda upp din telefon tillräckligt för att hålla i timmar. Det är inte förvånande att detta är laddningstekniken som Snapdragon-chipet stöder.

Det är värt att notera att förutom att Snapdragon 636 används ofta måste du troligtvis köpa en certifierad Quick Charge 4.0-adapter separat för att få uppleva dess fulla kraft.

RAM och lagring

Båda SoC: erna stöder LPDDR4X RAM (lågeffekt dubbel datahastighet Random Access Memory). Snapdragonet är dock seger igen tack vare sitt UFS-stöd (Universal Flash Storage). Det stöder också LPDDR4 och ett maximalt RAM-minne på 8 gigabyte.

Exynos erbjuder bara en långsammare eMMC (inbäddat MicroMemoryCard) -lagring. Det är avsett för billigare elektroniska enheter, som sparkar denna Exynos-modell ur Galaxy A-serien. Detta innebär att du inte kommer att se Exynos 7904 bland högklassiga, mellanklassiga telefonmodeller.

processor

Exynos har några egna tricks, eftersom det har bättre kamerastöd, möjligheten att ha tre objektiv, såväl som en större skärmupplösning och bildförhållande som stöds.

Qualcomms SoC visar sig dock vara för mycket Samsungs nykomling, eftersom den har en mycket kraftfullare CPU, en överlägsen laddningsteknologi, mer RAM-stöd och snabbare lagringsstöd, vilket gör det mycket kraftfullare än konkurrensen.

Vilket av de två chipseten planerar du att gå för? Tycker du att en bättre kamera är tillräckligt viktig för att faktiskt gå till Exynos? Dela dina tankar i kommentarerna nedan.